Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #60

otwarte

Podpiwek

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 4 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2021-08-17
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

Składniki:
  • 5l wody
  • 80g kawy zbożowej
  • łyżka szyszek chmielowych (im więcej tym więcej goryczki) - zalecana proporcja to niby 10g, ale ja daję mniej
  • 2g drożdzy
  • 200g cukru
  • pół cytryny
  1. Gotujemy wodę do wrzenia, wrzucamy kawę i szyszki, gotujemy min. 15min (im dłużej, tym więcej goryczki, na wolnym ogniu, piana zniknie)
  2. Czekamy aż się ostudzi (poniżej 30 stopni), odmierzamy kubek, dodajemy cukier, drożdze sok z połówki cytryny, wlewamy, mieszamy (najpierw same drożdze, potem reszta, dwie szklanki, ok)
  3. Można butelkować do PETów, do 3/4 pojemności, zgnieć przed zakręceniem, jak się wyprostują (3-4 dni), do lodówki na 24h i można pić LUB
  4. Do fermentatora na jakieś 7 dni (aż rurka nie będzie bulgotać), później można butelkować jak piwo (4g cukru na 0,5l butelkę), nalać, zamieszać, po 3 dniach, wstawić do lodówki, można pić po 24h

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF