Zadanie #59
otwartePełnoziarnisty, migdałowy placek z czereśniami
0%
Opis
na blachę 20×30 cm
- ½ kg czereśni, wydrylowanych
- opcjonalnie: 1 łyżka kirschu
- 100 g masła, miękkiego (plus trochę do smarowania formy)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 szklanka (120 g) mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie: cukier puder z cynamonem, do posypania
Wydrylowane czereśnie wymieszaj z kirschem (jeśli używasz) i odstaw na 10-15 minut.
Nastaw piekarnik na 200°C. Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Masło zmiksuj z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Dodawaj jajka, po jednym i miksuj dalej, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Mąkę orkiszową przesiej razem z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj stopniowo do masy jajecznej, mieszając ręcznie lub miksując na najniższych obrotach, do połączenia składników.
Ciasto wyłóż do formy. Czereśnie obtocz w dwóch łyżkach mąki i wysyp na ciasto i lekko je w nie wciśnij (ale nie do końca). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw na kwadrans w formie, następnie wyjmij na kratkę. Można je posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Brak danych do pokazania