Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #59

otwarte

Pełnoziarnisty, migdałowy placek z czereśniami

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 5 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2020-06-25
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

na blachę 20×30 cm

  • ½ kg czereśni, wydrylowanych
  • opcjonalnie: 1 łyżka kirschu
  • 100 g masła, miękkiego (plus trochę do smarowania formy)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 szklanka (120 g) mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie: cukier puder z cynamonem, do posypania

Wydrylowane czereśnie wymieszaj z kirschem (jeśli używasz) i odstaw na 10-15 minut.

Nastaw piekarnik na 200°C. Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Masło zmiksuj z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Dodawaj jajka, po jednym i miksuj dalej, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.

Mąkę orkiszową przesiej razem z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj stopniowo do masy jajecznej, mieszając ręcznie lub miksując na najniższych obrotach, do połączenia składników.

Ciasto wyłóż do formy. Czereśnie obtocz w dwóch łyżkach mąki i wysyp na ciasto i lekko je w nie wciśnij (ale nie do końca). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw na kwadrans w formie, następnie wyjmij na kratkę. Można je posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF