Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #58

otwarte

Gofry z Liege (belgijskie)

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 5 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2020-04-20
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

Składniki na około 12 gofrów:

  • 230 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki), przesianej
  • 1 szklanka cukru perłowego

W naczyniu wymieszać mokre składniki: masło, roztrzepane jajka, mleko, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych wcześniej należy zrobić rozczyn). Dobrze wymieszać (można wyrobić mikserem), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny).

Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać.

Ciasto (będzie gęste) nabierać większą łyżką lub gałkownicą do lodów. Piec w gofrownicy do złotobrązowego koloru, uważając, by nie przypalić – cukier szybko się karmelizuje.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF