Akcje
Zadanie #58
otwarteGofry z Liege (belgijskie)
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2020-04-20
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
Składniki na około 12 gofrów:¶
- 230 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki), przesianej
- 1 szklanka cukru perłowego
W naczyniu wymieszać mokre składniki: masło, roztrzepane jajka, mleko, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych wcześniej należy zrobić rozczyn). Dobrze wymieszać (można wyrobić mikserem), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać.
Ciasto (będzie gęste) nabierać większą łyżką lub gałkownicą do lodów. Piec w gofrownicy do złotobrązowego koloru, uważając, by nie przypalić – cukier szybko się karmelizuje.
Brak danych do pokazania
Akcje