Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #57

otwarte

Gofry belgijskie (brukselskie) - szybkie

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 5 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2020-04-20
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

Składniki:

  • 360 ml (g) wody gazowanej
  • 420 ml (g) letniego mleka 3,2%
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki pasty (lub ekstraktu) z wanilii
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 łyżki cukru
  • większa szczypta soli
  • 540 g mąki pszennej np. tortowej
  • 180 g masła, roztopionego i przestudzonego

W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku; uwaga – mleko nie może być gorące, by temperatura nie ‚zabiła’ drożdży), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto ‚ruszy’ i pokryje się pęcherzykami powietrza.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF