Akcje
Zadanie #57
otwarteGofry belgijskie (brukselskie) - szybkie
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2020-04-20
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
Składniki:¶
- 360 ml (g) wody gazowanej
- 420 ml (g) letniego mleka 3,2%
- 6 g suchych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki pasty (lub ekstraktu) z wanilii
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 2 łyżki cukru
- większa szczypta soli
- 540 g mąki pszennej np. tortowej
- 180 g masła, roztopionego i przestudzonego
W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku; uwaga – mleko nie może być gorące, by temperatura nie ‚zabiła’ drożdży), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto ‚ruszy’ i pokryje się pęcherzykami powietrza.
Brak danych do pokazania
Akcje