Akcje
Zadanie #51
otwarteBułki do hamburgerów
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-10-12
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
Składniki¶
- 200 gramów mąki pszennej typ 500 (około półtorej szklanki)
- jedno duże jajko
- 2 łyżeczki masła (40 gramów)
- połowa łyżeczki soli (4 gramy)
- półtorej łyżeczki cukru (12 gramów)
- 10 gramów świeżych drożdży
- szczypta sezamu
- łyżka mleka
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie¶
- Do miski wlewamy pół szklanki (100 mililitrów) ciepłej wody (około 40 stopni).
- W wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki.
- Roztwór odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności.
- Jedno duże jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy w misce. Następnie dzielimy na dwie mniej więcej równe części.
- W małym garnku roztapiamy dwie łyżki (około 20 gramów) masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.
- Po około 15 minutach nasz roztwór z wody, drożdży i mąki powinien pracować i być gotowy
- Wlewamy do niego oddzieloną wcześniej połowę wymieszanego jajka, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), 1/2 łyżeczki soli oraz półtorej łyżeczki cukru.
- Dosypujemy pozostałą mąkę i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno zająć około 15 minut.
- Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.
- Ciasto odkładamy do miski posmarowanej łyżką oliwy. Miskę należy szczelnie zafoliować i odstawić ciasto na godzinę, aby trochę wyrosło.
- Po godzinie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie zrobiło, możemy poczekać jeszcze 20-30 minut.
- Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski, które układamy na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy.
- Blachę szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.
- Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań naszych bułek na hamburgery.
- Do pozostałej połowy jajka wlewamy łyżkę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą mieszanką delikatnie smarujemy górę bułek.
- Posypujemy bułki sezamem
- Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Brak danych do pokazania
Akcje