Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #51

otwarte

Bułki do hamburgerów

Dodane przez Szczepan Ćwikliński około 7 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-10-12
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

Składniki

  1. 200 gramów mąki pszennej typ 500 (około półtorej szklanki)
  2. jedno duże jajko
  3. 2 łyżeczki masła (40 gramów)
  4. połowa łyżeczki soli (4 gramy)
  5. półtorej łyżeczki cukru (12 gramów)
  6. 10 gramów świeżych drożdży
  7. szczypta sezamu
  8. łyżka mleka
  9. łyżeczka oliwy

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy pół szklanki (100 mililitrów) ciepłej wody (około 40 stopni).
  2. W wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki.
  3. Roztwór odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności.
  4. Jedno duże jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy w misce. Następnie dzielimy na dwie mniej więcej równe części.
  5. W małym garnku roztapiamy dwie łyżki (około 20 gramów) masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.
  6. Po około 15 minutach nasz roztwór z wody, drożdży i mąki powinien pracować i być gotowy
  7. Wlewamy do niego oddzieloną wcześniej połowę wymieszanego jajka, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), 1/2 łyżeczki soli oraz półtorej łyżeczki cukru.
  8. Dosypujemy pozostałą mąkę i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno zająć około 15 minut.
  9. Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.
  10. Ciasto odkładamy do miski posmarowanej łyżką oliwy. Miskę należy szczelnie zafoliować i odstawić ciasto na godzinę, aby trochę wyrosło.
  11. Po godzinie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie zrobiło, możemy poczekać jeszcze 20-30 minut.
  12. Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski, które układamy na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy.
  13. Blachę szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.
  14. Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań naszych bułek na hamburgery.
  15. Do pozostałej połowy jajka wlewamy łyżkę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą mieszanką delikatnie smarujemy górę bułek.
  16. Posypujemy bułki sezamem
  17. Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF