Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #44

otwarte

Chałka cytrynowa

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 7 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-07-08
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

  1. Składniki na 2 chałki:
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 100 masła
    • 80g cukru demerara
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 40g świeżych drożdży
    • 150g mleka
    • 500g mąki pszennej orkiszowej (lub pszennej zwykłej) najlepiej typ 750
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania chałki
    • 3 łyżki cukru perłowego do posypania
  2. Przygotowanie:
    • Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i podgrzanym do 40stC mlekiem.
    • Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
    • Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, żółtka i jajko, skórkę cytrynową, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostały cukier i sól.
    • Wyrabiaj hakiem miksera ok 15 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
    • Odstaw ciasto w misie przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40stC).
    • Potem wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, rozetnij na 3 równe części, uformuj z nich wałki i zapleć warkocz. Taki jak warkocz dziewczynki.
    • Końcówki warkocza podwiń pod spód i odstaw chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
    • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C (zdjęcie kłamie! ma być 170°C), najlepiej w funkcji "hydropieczenie", czyli bez termoobiegu.
    • Wyrośnięte chałki posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem*, posyp grubym cukrem perłowym i piecz ok 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca, przełóż chałki na kratkę do wystudzenia.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF