Akcje
Zadanie #44
otwarteChałka cytrynowa
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-07-08
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
- Składniki na 2 chałki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 masła
- 80g cukru demerara
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 40g świeżych drożdży
- 150g mleka
- 500g mąki pszennej orkiszowej (lub pszennej zwykłej) najlepiej typ 750
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania chałki
- 3 łyżki cukru perłowego do posypania
- Przygotowanie:
- Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i podgrzanym do 40stC mlekiem.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, żółtka i jajko, skórkę cytrynową, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostały cukier i sól.
- Wyrabiaj hakiem miksera ok 15 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto w misie przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40stC).
- Potem wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, rozetnij na 3 równe części, uformuj z nich wałki i zapleć warkocz. Taki jak warkocz dziewczynki.
- Końcówki warkocza podwiń pod spód i odstaw chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C (zdjęcie kłamie! ma być 170°C), najlepiej w funkcji "hydropieczenie", czyli bez termoobiegu.
- Wyrośnięte chałki posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem*, posyp grubym cukrem perłowym i piecz ok 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca, przełóż chałki na kratkę do wystudzenia.
Brak danych do pokazania
Akcje