Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #43

otwarte

Ciasto czekoladowe z cukinią

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 7 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-07-08
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

  1. Składniki:
    • 115 g masła
    • 250 g drobnego cukru do wypieków
    • 125 ml (pół szklanki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli
    • 2 duże jajka
    • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 60 g kakao
    • 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
    • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)*
    • 60 g gorzkich chipsów czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
  2. Przygotowanie:
    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
    • Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.
    • Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (niekoniecznie) i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i drobinki czekoladowe (chocolate chips), delikatnie wymieszać.
    • Formę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam a tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam jednak nieco większą formę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
    • Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja w związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 80 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
  3. Polewa czekoladowa:
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 40 g masła
    • Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.

Cukini nie obieramy, wydrążamy jedynie środek z pesteczkami (jeśli jest co wydrążać)

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF