Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #41

otwarte

Ciasto z wiśniami i budyniem

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 7 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-07-08
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

  1. CIASTO:
    • 3 szklanki mąki
    • 5 żółtek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 kostki masła (150 g)
    • cukier wanilinowy (15 g)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  2. MASA BUDYNIOWA:
    • 3/4 l mleka
    • 2 budynie waniliowe (słodzone)
  3. PRZYGOTOWANIE
    • Na początku zabieramy się za jajka – musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    • Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką.
    • Później dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto.
    • Wyrobione ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki. W tym czasie możemy zająć się wiśniami. Najpierw należy je dokładnie umyć oraz osuszyć, później wydrylować.
    • Następnie zajmujemy się przygotowaniem budyniu – najlepiej postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy jednak pamiętać, aby dodać mniej mleka niż w przepisie producenta. Na dwa budynie – ok. 0,75 l mleka.
    • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ugniatamy dłońmi i kładziemy na blachę wysmarowana wcześniej masłem. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy owoce i posypujemy 3 łyżkami cukru.
    • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
    • Bardzo ważne jest, aby pozwolić ciastu należycie ostygnąć. Za krojenie naszego wypieku możemy się zabrać dopiero wtedy, gdy budyń stężeje. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF