Akcje
Zadanie #41
otwarteCiasto z wiśniami i budyniem
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2018-07-08
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- cukier wanilinowy (15 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA BUDYNIOWA:
- 3/4 l mleka
- 2 budynie waniliowe (słodzone)
- PRZYGOTOWANIE
- Na początku zabieramy się za jajka – musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką.
- Później dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki. W tym czasie możemy zająć się wiśniami. Najpierw należy je dokładnie umyć oraz osuszyć, później wydrylować.
- Następnie zajmujemy się przygotowaniem budyniu – najlepiej postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy jednak pamiętać, aby dodać mniej mleka niż w przepisie producenta. Na dwa budynie – ok. 0,75 l mleka.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ugniatamy dłońmi i kładziemy na blachę wysmarowana wcześniej masłem. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy owoce i posypujemy 3 łyżkami cukru.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
- Bardzo ważne jest, aby pozwolić ciastu należycie ostygnąć. Za krojenie naszego wypieku możemy się zabrać dopiero wtedy, gdy budyń stężeje. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Brak danych do pokazania
Akcje