Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #22

otwarte

Szwedzkie ciasto czekoladowe

Dodane przez Szczepan Ćwikliński ponad 9 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2016-06-16
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

CIASTO

  • masło – 200 g
  • czekolada mleczna – 200 g
  • cukier – 200 ml
  • jajka, rozmiar L – 3 szt.
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • mąka – 250 ml

DODATKOWO

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier puder
  • świeże truskawki

KROK 1. ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ

Szwedzkie ciasto czekoladowe - rozpuszczamy masło z czekoladą
W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 2. DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI CIASTA

Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 3. PRZESIEWAMY MĄKĘ DO MASY JAJECZNO-CZEKOLADOWEJ

Szwedzkie ciasto czekoladowe - przesiewamy mąkę
Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.

KROK 4. PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.

KROK 5. WLEWAMY MASĘ DO TORTOWNICY
Szwedzkie ciasto czekoladowe - pieczemy

Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).

KROK 6. DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF