Zadanie #22
otwarteSzwedzkie ciasto czekoladowe
0%
Opis
CIASTO¶
- masło – 200 g
- czekolada mleczna – 200 g
- cukier – 200 ml
- jajka, rozmiar L – 3 szt.
- cukier wanilinowy – 1 łyżka
- mąka – 250 ml
DODATKOWO¶
- masło
- bułka tarta
- cukier puder
- świeże truskawki
KROK 1. ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ¶
Szwedzkie ciasto czekoladowe - rozpuszczamy masło z czekoladą
W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 2. DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI CIASTA¶
Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 3. PRZESIEWAMY MĄKĘ DO MASY JAJECZNO-CZEKOLADOWEJ¶
Szwedzkie ciasto czekoladowe - przesiewamy mąkę
Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.
KROK 4. PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.
KROK 5. WLEWAMY MASĘ DO TORTOWNICY
Szwedzkie ciasto czekoladowe - pieczemy
Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).
KROK 6. DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.
Brak danych do pokazania