Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #18

otwarte

Chleb orkiszowy

Dodane przez Szczepan Ćwikliński prawie 10 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2015-12-17
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

  1. Mały bochenek
    • 400 g mąki orkiszowej
    • 300 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczki soli
    • pół saszetki suchych drożdży (3-4g)
    • 1 łyżki oliwy z oliwek
  2. Co kto lubi
    • 0,5 łyżeczki miodu
    • nasiona sezamu do posypania
  1. Wymieszać wszystko (można łyżką). Wyłożyć do blachy (wysmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia) lub do formy silikonowej.
  2. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do wyrośnięcia - chleb szybko rośnie, radzę pilnować, po 5-10-15min powinien być gotowy
  3. Ja zawsze wstawiam pojemnik z wodą (taki żaroodporny, woda z kranu), chleb nie będzie suchy
  4. Piec w temperaturze 200C przez około 40-50 minut (grzanie góra/dół, na dolnej warstwie, bez termoobiegu), aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu
  5. Po 5/10min pieczenia wysmarować chleb mlekiem (od góry), piec dalej!

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF