Projekt

Ogólne

Profil

Akcje

Zadanie #17

otwarte

Szarlotka orkiszowa

Dodane przez Szczepan Ćwikliński prawie 10 lat temu.

Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2015-12-17
Data oddania:
% Wykonania:

0%

Szacowany czas:

Opis

  • Ciasto
    1. 2 szklanki mąki orkiszowej
    2. 4 żółtka
    3. 200g chłodnego masła
    4. 1/4 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego
    5. 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie jabłkowe
    1. 1,5 kg jabłek
    2. dwie garści migdałów w płatkach
    3. cukier trzcinowy
    4. sok z cytryny
  • Piana z białek
    1. 4 białka
    2. 1 łyżka cukru pudru z cukru trzcinowego
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki.
  2. Żółtka, mąkę, masło, cukier i wodę utrzeć mikserem, na koniec zagnieść chwilę ręką i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę o średnicy ok. 25 cm, zrobić wyższe rogi. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec ok. 10 minut w temp. 190 stopni.
  4. Na upieczony spód wyłożyć jabłka - posypane cynamonem, chwilę podduszone na patelni i polane sokiem z cytryny. Ewentualnie można dodać do jabłek cukier trzcinowy, gdyby były zbyt kwaśne. Można także jabłka po prostu pokroić w plasterki.
  5. Białka utrzeć na pianę, dodając powoli cukier.
  6. Pianę wyłożyć na owoce.
  7. Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną na ciasto pianę, a następnie całość posypać migdałami w płatkach.
  8. Piec ok. 40 - 45 min w temp. 190 stopni

Brak danych do pokazania

Akcje

Eksportuj do: Atom PDF