Akcje
Zadanie #17
otwarteSzarlotka orkiszowa
Status:
Nowy
Priorytet:
Normalny
Przypisany do:
-
Kategoria:
-
Data rozpoczęcia:
2015-12-17
Data oddania:
% Wykonania:
0%
Szacowany czas:
Opis
- Ciasto
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 4 żółtka
- 200g chłodnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego
- 1 łyżka zimnej wody
- Nadzienie jabłkowe
- 1,5 kg jabłek
- dwie garści migdałów w płatkach
- cukier trzcinowy
- sok z cytryny
- Piana z białek
- 4 białka
- 1 łyżka cukru pudru z cukru trzcinowego
- Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki.
- Żółtka, mąkę, masło, cukier i wodę utrzeć mikserem, na koniec zagnieść chwilę ręką i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
- 2/3 ciasta wyłożyć na blachę o średnicy ok. 25 cm, zrobić wyższe rogi. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec ok. 10 minut w temp. 190 stopni.
- Na upieczony spód wyłożyć jabłka - posypane cynamonem, chwilę podduszone na patelni i polane sokiem z cytryny. Ewentualnie można dodać do jabłek cukier trzcinowy, gdyby były zbyt kwaśne. Można także jabłka po prostu pokroić w plasterki.
- Białka utrzeć na pianę, dodając powoli cukier.
- Pianę wyłożyć na owoce.
- Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną na ciasto pianę, a następnie całość posypać migdałami w płatkach.
- Piec ok. 40 - 45 min w temp. 190 stopni
Brak danych do pokazania
Akcje